SÅ KOMMER DU IGÅNG MED DIN JOBBANSÖKAN
Det kan vara svårt att komma igång med sin jobbansökan. Hur ska mitt CV se ut, vad ska jag ha med i det, hur ska jag skriva mina jobbeskrivningar med mera? Alla dessa frågor gör att det är lätt att lägga sin jobbansökan åt sidan och säga till sig själv – ”Jag gör det imorgon”. Men, det behöver faktiskt inte vara så jobbigt. Visst, det kommer kräva en del jobb men så svårt behöver det inte alltid vara och när du väl har gjort en riktigt bra ansökan blir nästa mycket lättare.
För att underlätta för dig att komma igång, vilket som sagt brukar vara det svåraste, erbjuder vi massor av exempel och tips på hur man ska formulera ett personligt brev. Dessutom kan du ladda ner massor av cv-mallar som passar med ditt brev på vår sida cv-mallar.net där du dessutom hittar tips på hur du skriver ett perfekt CV till ditt personliga brev. Alla layouter för vår våra personliga brev finns det en motsvarande cv-mall för där.
Här nedan listar vi vad du behöver tänka på för att komma igång med din jobbansökan, både självklara saker och lite mer avancerade. Tipsen utgår från dig som börjar helt från noll, är du redan igång hoppar du på i listan där du befinner dig just nu.
LANDA JOBBET MED STRUKTUR OCH EFTERTANKE
1. VAD VILL DU GÖRA?
Börja med att tänka ut vad du faktiskt vill ägna dina dagar åt och lista ett antal yrken och typer av arbetsplatser du vill arbeta på. Det är alltid lättare att söka ett jobb man faktiskt vill ha. Har du inte den lyxen kan du lista jobb du absolut inte vill ha eller passar för. Detta gör det dessutom enklare när du ska börja leta jobb.
2. HITTA JOBBEN
Det finns massor av jobbsidor där ute. Platsbanken, Indeed, Monster, Metro Jobb och så vidare som listar tusentals jobb. Men kom ihåg att väldigt många företag och organisationer inte annonserar sina jobb så. Utgå från din lista och leta jobben direkt på deras hemsidor, Facebook-sidor och Linkedin. Du kan också ringa direkt till dem för att höra om de har några lediga jobb. förutsatt att du känner dig bekväm med det. Om inte, vänta med det tills du är varm i kläderna.
3. LÄS ANNONSERNA – NOGA
Varje jobbannons är unik och för att skriva en så bra jobbansökan som möjligt behöver du vara påläst. Läs annonserna för de jobb du ska söka väldigt noga, minst två gånger, så du inte missar något. Vad har de för krav, vad kan de erbjuda och vad kan DU erbjuda dem som de efterfrågar eller kanske inte riktigt vet de vill ha. Läs också på om företaget, exempelvis deras värderingar och affärsidé. Visa redan i din ansökan att du har koll och passar perfekt in hos dem. Kan du dessutom twista till det lite med utgångspunkt från annonsen kommer du sticka ut på ett riktigt bra sätt.
4. SKRIV ETT PERFEKT CV
Nu när du har hittat jobben du vill söka är det dags att skriva ett CV. Utgå gärna från en mall men kom ihåg att anpassa ditt CV efter varje jobb du söker. Skriv en sammanfattning och jobbeskrivningar efter varje unik tjänst och arbetsplats. Du behöver inte uppfinna hjulet varje gång utan behåller mallen och gör de justeringar som krävs. Ladda gärna ner en mall på cv-mallar.net och läs de särskilda tipsen för CV:s där.
5. SKRIV ETT PERFEKT PERSONLIGT BREV
Den här delen tycker de flesta är den svåraste i en jobbansökan. Det är förmodligen också den som kräver mest arbete då brevet är det som behöver anpassas mest efter varje tjänst. Använd något av våra exempel som inspiration när du skriver ditt. Genom dem förstår du hur du bör bygga upp dina brev, vilken ton du ska ha i dem och hur du ska börja och avsluta dem. Du kan genom dem bygga upp din egen mall. Det finns inga genvägar för ditt jobbsökande, ska du ha en bra chans att bli kallad på intervju måste du lägga ner tid på det, men det går att förenkla och effektivisera och det gör du genom att skapa din egen mall som du sedan anpassar efter varje tjänst och arbetsgivare.
6. SKICKA IN
Då är det äntligen dags att skicka iväg din ansökan. Se till att skriva ett trevligt mail med ditt bifoghade CV och brev. Var inte för formell och skriv ”Härmed ansöker jag om….” utan börja hellre med ”Hej! Jag läste om er annons och blev genast…”.
Tänk också på att din avsändarmail är seriös. Om det exempelvis står snyggapetter@hotmail.com kommer din jobbansökan förmodligen hamna i papperskorgen innan den blivit läst. Petter.andersson@gmail.com är en mycket bättre adress.
7. FÖLJ UPP DIN ANSÖKAN
Blev du inte kallad på intervju? Hör då av dig till arbetsgivaren och fråga vad det var som gjorde att du inte blev kallad. Om det är läge, be också om tips på vad du kunnat göra bättre med din ansökan. Det är viktigt att lära av misstagen och hela tiden försöka förbättra din jobbansökan och det gör du genom att aktivt ta reda på vad som kunde gjorts annorlunda och bättre.