4 grymma tips på hur du inleder intresseväckande

Tänk på att rekryteraren aldrig har träffat dig och omöjligen kan veta vad du går för. Du vet och du kan vara perfekt för tjänsten men det vet ju inte personen som ska läsa ditt CV och personliga brev. Så se till att redan i en inledning motivera varför du är rätt person för jobbet och att engagera rekryteraren så denna väljer att läsa hela ditt brev. Fånga deras uppmärksamhet och vinn deras intresse med de första raderna helt enkelt.

Se till att anpassa din inledning efter jobbannonsen så läs den grundligt flera gånger. I den hittar du med största säkerhet all information du behöver både om tjänsten och arbetsgivaren. Lägg inte ner massa tid på grundlig research om företaget, men besök gärna deras webbsida för att få en känsla för det. Att anpassa ett brev efter varje tjänst tjatar vi mycket om och det är för att det ofta är direkt avgörande, den extra tid det tar är definitivt värd det. Ha inte en mall du endast byter ut företagsnamn och titel på tjänsten. Givetvis kan du ha en grund och återanvända många delar i ditt brev men se till att läsaren får en känsla av att din ansökan är unik för dem.

Nedan hittar du fyra exempel på bra och engagerande inledningar du kan ha i ditt brev. I våra brevexempel kan du sedan finna ännu fler förslag på inledning.

Inledning 1 – Egenskaper

Lyft direkt fram de egenskaper och erfarenheter du har som de efterfrågar i annonsen. Det visar att du engagerat dig i annonsen och därmed arbetsgivaren och att du kan vara den de söker.

”Engagerad och driven problemlösare med sex års erfarenhet av projektledning. Det i kombination med förmågan att arbeta med agila processer och ett nästintill fanatiskt intresse för digital utveckling kan göra att jag är helt rätt person för er.

Inledning 2 – ambition och passion

I denna inledning visar den sökande direkt på sina kvaliteter och förmåga att nå högt uppsatta mål. Personen lyckas också få med sin starka passion och att definiera den. Allt detta på endast två rader. Visst blir du nyfiken på veta mer?

”Efter fem år som restaurangchef på Michelinkrogen Nåma i Luleå flyttar jag hem till Stockholm. Jag brinner för att ta vara på lokala och ekologiska råvaror av högsta klass och vill fortsätta utveckla det svenska köket mot internationell toppklass.

Inledning 3 – Rekommenderad

Känner du någon på företaget eller organisationen som rekommenderat tjänsten för dig? Är denna person en uppskattad kollega vars ord man litar på? Se då till att få med rekommendationen direkt i ditt brev.

”Hej! Felix Andersson på er ekonomiavdelning rekommenderade mig att söka tjänsten som Redovisningsekonom hos er. När jag läst om tjänsten och er som arbetsgivare blev det väldigt klart för mig varför han gjorde det

Inledning 4 – Stick ut

Vill du verkligen sticka ut och garanterat fånga uppmärksamheten hos den som läser? Då kan du inleda med ett kort påstående följt av en beskrivning till det påståendet.

”Investera i mig och jag går all in!
Jag är en erfaren och effektiv systemutvecklare på jakt efter en ny utmaning där jag får användning av mina professionella och sociala egenskaper för att driva verksamheten framåt.”

Några gratis exempel med riktigt bra inledningar på brevet

KOMMUNIKATÖR

Kommunikatör - Personligt brev mall och exempel

WEBBREDAKTÖR

Webbredaktör- Personligt brev mall

ADMINISTRATÖR

Administratör - Personligt brev mall och exempel

JOBBCOACH

Jobbcoach - Personligt brev mall och exempel

BUTIKSSÄLJARE

Personligt Brev Butikssäljare - mall och exempel

BARNSKÖTARE

Personligt brev barnskötare - mall och exempel