Hur du skriver ett riktigt riktigt bra personligt brev

Går det verkligen att skapa en mall för ett perfekt personligt brev? Vi vill gärna svara JA på den frågan men då olika företag och olika branscher ofta efterfrågar skilda saker finns det inte en given mall som alltid fungerar. Däremot finns det delar som bör vara med i alla ansökningsbrev, precis som i ett CV. Genom att veta om dem, och att ta inspiration från våra många exempel, kan du skapa en flera mallar till dig själv som du sedan kan använda för att enkelt och snabbt söka nya jobb.

Lär känna jobbet och företaget – läs annonsen noggrant!


Ett personligt brev ska alltid vara anpassat efter varje jobb du söker och företag du söker dig till. En rekryterare kan nästan alltid avgöra om det är en massansökan, d.v.s. att du skickar samma brev till flera arbetsgivare. Det är inte att rekommendera. Se därför till att läsa annonsen om och om igen för att hitta detaljer i det som du kan nyttja i din ansökan, både i ditt brev och CV.

Skriv gärna ner lite stödord från annonsen, det som de letar efter, och försök koppla samman dem med din egen profil och dina kunskaper/erfarenheter.

Man brukar säga att ett personligt brev består av fem delar. Här nedan beskriver vi dem och vikten av de respektive delarna.

Inledningen av personligt brev


Inledningen av ditt personliga brev är den överlägset viktigaste delen av det. Det är det första rekryteraren läser och det är här du ska fånga deras intresse. En rekryterare läser många brev och har du inte väckt intresset redan under de första raderna är risken stor att resten av brevet inte kommer läsas. Du kan hitta flera exempel på bra inledningar på denna sida.

Anpassning


En stor del av ditt brev ska bestå av en koppling mellan dig, arbetsgivaren och tjänsten du söker till. Du bör alltså anpassa ditt brev så att arbetsgivaren känner sig utvald och att just du passar extra bra där.

Förutom att lusläsa annonsen som vi tidigare nämnt kan du besöka deras hemsida och deras sociala medier. Leta fram relevant information som rapporter av olika slag samt deras värderingar och arbetssätt. Använd dig av den kunskapen när du skriver ditt brev.

Ett exempel på hur du kan få in din anpassade del är att beskriva hur du vill arbeta i ett företag som sätter värde på ”X” och hur du strävar efter just detta i din karriär.

Vem du är..


Ungefär halva ditt brev bör bestå av en presentation av dig och dina erfarenheter. Det är ju ändå dig själv du ska sälja till arbetsgivarna.

Se till att allt du skriver skriver om dig själv är relevant för tjänsten du söker. Beskriv dig själv och dina erfarenheter utifrån det jobb du söker och lämna sådant som inte är viktigt för rollen ute.

Tänk på att inte bara beskriva dig själv utan också ge exempel på sådant du åstadkommit. Det har blivit allt viktigare att göra just det. En arbetsgivare vill ju inte bara veta vad du gjort utan också att du också gjort det med goda resultat.

Kika gärna på något av våra många exempel på hur du kan berätta vem du är, dina kunskaper och hur du använd dem på ett bra sätt.

Hur ser framtiden ut?


Den här delen ska du inte ge så mycket utrymme men kan vara bra att ha med. Berätta i en eller ett par meningar vad du har för ambitioner och hur de passar med företaget du söker dig till.

Avslutningen


Alla delar av ditt personliga brev ska vara genomtänka och avslutningen är inget undantag från det. Det vore givetvis tråkigt om du lagt ner massa tid och eftertanke på din ansökan och så slarvar du bort möjligheterna med en dålig avslutning. Här ska du knyta ihop säcken så att säga.

Försök sammanfatta i ett par rader varför just du passar bäst för tjänsten och avsluta sedan med en uppmaning, exempelvis att du ser fram emot att träffas för att berätta mer om dig själv. Se gärna våra ytterligare tips och exempel på en bra avslutning.

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  Personligt brev mall

  Ladda ner mall för personligt brev

  Detta är inget exempel på personligt brev utan ett förslag och rekommendation om hur du ska bygga upp det. Vi har satt upp en struktur och lagt in förklaringar till de olika delarna i det personliga brevet. Rubrikerna tar du givetvis bort när du skriver brevet. Se dokumentet som en mall att använda som stöd om du börjar helt från början. Kom också ihåg att läsa våra tips innan du sätter igång.

  Format: .docx
  Filstorlek: 19 KB
  Version: 1.0
  Ladda ner: Gratis

  Dela med en vän!

  VI HAR OCKSÅ MASSA EXEMPEL PÅ PERSONLIGT BREV

  ADMINISTRATÖR

  Administratör - Personligt brev mall och exempel

  LÄRARE

  Personligt brev lärare

  WEBBREDAKTÖR

  Webbredaktör- Personligt brev mall

  CHEFSASSISTENT

  Personligt brev exempel

  JOBBCOACH

  Jobbcoach - Personligt brev mall och exempel

  BUTIKSSÄLJARE

  Personligt Brev Butikssäljare - mall och exempel