Personligt brev ungdom - mall och exempel

Personligt brev för ungdomar

Ett exempel på hur man som ungdom utan arbetslivserfarenhet kan skriva ett personligt brev. I exemplet söker en ung tjej jobb som receptionist på en byrå. Tjänsten kräver ingen erfarenhet utan de vill ha en utåtriktad person med ordning och reda och mycket energi. P.g.a. av bristen på arbetslivserfarenheten blir brevet kort men det väsentliga och det byrån efterfrågar är med.

Format: .docx
Filstorlek: 20 KB
Version: 1.1
Ladda ner: Gratis

Dela med en vän!

Tips för dig som ungdom med lite eller utan arbetslivserfarenhet

Det är lätt att känna sig chanslös när en söker arbete utan arbetslivserfarenhet. Det är ju ofta det som värderas högst. Men, det är du inte! Visst är erfarenhet från arbetsmarknaden ofta meriterande men det är också i högsta grad dina utbildningar och dina personliga egenskaper. Du är ju ung och det vet arbetsgivaren om, det kan inte kräva tio års erfarenhet när du kanske är 19 eller 20 år gammal och det gör de inte heller. Se till att fokusera på dina utbildningar och vad du lärt dig genom dem samt vilken glädje arbetsgivaren kommer få av just dig. Tryck också på dina personliga egenskaper och om du är engagerad i exempelvis något föreningsliv på något sätt. Så här kan ett riktigt bra personligt brev för ungdom formuleras:

Hej!

Jag är en serviceinriktad, välorganiserad och beslutsam person som vågar ta egna initiativ. Jag är lättlärd och lyhörd och kan därmed ta mig an nya uppgifter och uppdrag väldigt snabbt och talar dessutom fyra språk (svenska, engelska, tyska, spanska) närmast flytande.

Som person har jag har alltid varit en en utåtriktad, pigg och glad person som älskar att arbeta med och möta människor. Att göra mitt jobb bra och få besökarna att gå därifrån nöjda och belåtna är något jag strävar efter. För mig är det viktigt att vara en ärlig person som alltid levererar högsta kvalitet med ett leende på läpparna, även under dagar när det är hög arbetsbelastning.

Jag har gått det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning turism på gymnasiet vilket gett mig goda kunskaper att jobba individuellt och i grupp, hur man kommunicerar på bästa sätt och hur man bemöter människor.

Mina fritid ägnar jag gärna åt mitt stora intresse konst, både at själv måla och att gå på olika utställningar. Jag är också mycket ute i naturen och sätter mig gärna i en kajak och paddlar en hel dag.

Ser fram emot att träffas för att få presentera mig lite närmare och att lära känna er bättre.

Med vänlig hälsning

Ida Brevgren

Bra tips och vanliga misstag för ungdomar

  • Har du ingen eller lite erfarenhet, fokusera på dina kunskaper, din nyfikenhet och vilja att lära samt de egenskaper som passar perfekt för rollen. Alla har vi någon gång sökt ett första jobb så låt aldrig annonsens krav hindra dig, det är ofta lite överdrivet skrivet där. Samtidigt, sikta inte alltför högt. Det är också viktigt att vara realistisk och inte kräva för mycket för tidigt.

  • Använd samma ton i ditt brev som skolan skrivit i sin annons. Det visar att du läst på om dem och att du passar in i deras företagskultur. Är det en lättsam annons, skriv lite mer lättsamt än vanligt och är den väldigt akademisk, ja då tänker du så.

  • Var inte rädd för att sticka ut lite och lämna jantelagen bakom dig. Förklara vad du tycker att du är riktigt bra på och vilken nytta företaget eller organisationen kommer ha av dig. Tänk dock på balansen mellan att vara lite kaxig och ha alltför stora krav och förväntningar, särskilt när du är ny på arbetsmarknaden.

  • Bli aldrig långrandig och beskriv saker och ting för ingående. Fokusera istället på det viktiga och sätt dig in i läsarens situation, ju mindre den behöver läsa för att lära känna dig, desto bättre. Gå på djupet får du förhoppningsvis göra på en intervju. I ditt personliga brev ska du snabbt ge en bild av dig själv som rätt person för jobbet både kompetens- och personlighetsmässigt. Då har du inte plats att slösa det på utfyllnad.

  • Ursäkta dig inte. Även om du är ung och inte hunnit med så mycket ska du alltid fokusera på det positiva och vad du kan bidra med. Allt som kan kännas negativt ska du försöka vända till något positivt.

  • Designen på brevet ska vara densamma som för ditt CV för att ge ett mer professionellt och enhetligt intryck. Använder du olika mallar för personligt brev för olika ansökningar ska du anpassa alla CV:s också.

Fler bra och gratis exempel

KOMMUNIKATÖR

Kommunikatör - Personligt brev mall och exempel

WEBBREDAKTÖR

Webbredaktör- Personligt brev mall

ADMINISTRATÖR

Administratör - Personligt brev mall och exempel

JOBBCOACH

Jobbcoach - Personligt brev mall och exempel

BUTIKSSÄLJARE

Personligt Brev Butikssäljare - mall och exempel

BARNSKÖTARE

Personligt brev barnskötare - mall och exempel