Tips på hur du skriver perfekta personliga brev

Har du som många andra svårt att veta vad du ska skriva i ditt personliga brev? Eller vet du kanske vad du ska skriva men är osäker på hur du ska inleda och behöver lite hjälp med att komma igång? På denna sida ger vi våra bästa tips och råd för att ge dig bästa möjliga förutsättningar att skriva det perfekta brevet och betydligt öka dina chanser till en anställningsintervju och därmed att landa jobbet.

Vi ger tips om, bland mycket annat, hur du ska inleda ditt brev, vad det bör innehålla, hur du ska avsluta det, vilken ton det ska ha och vilka fällor du absolut ska undvika. Du hittar alla tipsen nedan.

söka jobb tips

Tips på hur du skriver perfekta personliga brev

Har du som många andra svårt att veta vad du ska skriva i ditt personliga brev? Eller vet du kanske vad du ska skriva men är osäker på hur du ska inleda och behöver lite hjälp med att komma igång? På denna sida ger vi våra bästa tips och råd för att ge dig bästa möjliga förutsättningar att skriva det perfekta brevet och betydligt öka dina chanser till en anställningsintervju och därmed att landa jobbet.

Vi ger tips om, bland mycket annat, hur du ska inleda ditt brev, vad det bör innehålla, hur du ska avsluta det, vilken ton det ska ha och vilka fällor du absolut ska undvika. Du hittar alla tipsen nedan. Ta dig tid att läsa dem alla så lovar vi att ditt brev kommer stå ut bland konkurrenterna!

Anpassa, Synka med CV och förenkla

Alla brev är unika

Varje personligt brev du skriver, liksom varje CV, ska vara unikt och anpassat efter annonsen. En rekryterare märker direkt om brevet är samma du skickar till alla arbetsgivare och en arbetsgivare ska ju känna sig utvald, annars är risken stor att du inte blir det. Läs annonsen noga och se till att få med de egenskaper och erfarenheter du har som matchar jobbannonsen. Läs även på om företaget och få en inblick i exempelvis deras värderingar och få med något om det i ditt brev. Det här är det viktigaste tipset och något du alltid ska ha i åtanke när du sätter igång med din jobbansökan.

Jämför med ditt CV

När du skriver ditt personliga brev är det väldigt viktigt att du har ditt CV i åtanke. Förutom att det ska vara samma layout, färger och typsnitt på det är det viktigt att det du skriver om också finns omnämnt i ditt CV. Gör det inte det kan läsaren bli förvirrad och undra om du själv har koll. Så se till att arbeta med dem tillsammans, det ger du dessutom ett mer professionellt intryck. Försök, utan att skriva för mycket, få med det som står i ditt CV med extra fokus på det som passar jobbannonsen. Ta också gärna del av dessa tips på hur du skriver ett riktigt bra CV.

Gläns med innehåll, inte språk

Ett personligt brev ska vara lättläst och luftigt. Tänk på att den som läser ditt brev förmodligen har massa andra att läsa så även om personen är väldigt bra på svenska vill denna ha språket lätt och luftigt. Använd inte för svåra ord för att glänsa med ditt språkförråd eller skriv invecklade meningar med intellektuella referenser. Håll språket enkelt och lättläst men vara noga med stavning och grammatik samt att inte särskriva. Se också till att använda dig av stycken för att göra det enklare för läsaren att få en snabb överblick av dig.

Underlätta, designa och väck intresse

Väck intresset direkt

Börja inte ditt brev med att skriva ” Hej, jag heter Erik och är en 25-årig kille från Sundsvall med fötterna på jorden”. Nej, var rakt på sak. Beskriv direkt varför du ska ha tjänsten. Vad är det som gör att du passar för den, alltså vilka egenskaper och erfarenheter du har de eftersträvar? Svara på dessa frågor och inled med dem. Få också med i det första stycket varför du vill jobba just hos dem, inte bara att du söker för själva tjänsten i sig. Arbetsgivare, precis som du, vill känna sig utvalda. Så, se till att lägga ner extra tid på det första stycket och de inledande raderna. De är oftast de som avgör. Exempel på inledningar.

Använda en mall?

Att använda en personlig mall för sitt personliga brev är omdebatterat och många hävdar att det är en dålig idé. Och visst, det är en dålig idé om du använder din mall utan att anpassa den efter olika tjänster. Men, att skapa en luftig mall som är lätt att anpassa efter jobbannonser sparar dig väldigt mycket tid och du kommer garanterat få iväg fler jobbansökningar. Skriv mallen på ett sådant sätt att du kan ändra erfarenheter, egenskaper och exempel på ett enkelt sätt utan att behöver omstrukturera allting varje gång. Använd gärna något av alla våra exempel som grundmall och följ alla tips på denna sida.

Layout och struktur

Ditt personliga brev ska innehålla, precis som ditt CV, dina personuppgifter så som namn, adress, e-postadress och telefonnummer. Använd samma layout som du har i ditt CV med samma typsnitt, färger och radavstånd. Många gånger kan du bara kopiera toppen av ditt CV och utgå från det. Se till att ditt brev blir luftigt och använd inte för liten text eller korta radavstånd, använd dig av tydliga stycken och något av de vanligaste typsnitten. Spexa inte till det helt enkelt, det ger ett oseriöst intryck, vilket typ av jobb du än söker. Strukturen kan skilja från olika tjänster men den normala och i allra flesta fall bästa är den du finner i våra exempel, t.ex. brevet för butikssäljare.

Variera, förklara och avsluta

Variera språket

I alltför många personliga brev börjar nästa varje rad med ”jag”. Jag är, jag har, jag kan, jag vet etc. Försök sätta dig in i läsarens roll och känn efter hur det låter. Se till att variera dig och börja inte varje rad eller stycke med jag då det, även om det är ett säljmaterial av dig själv, kan låta alldeles för självupptaget. Precis som om du skulle föra ett samtal med personen. Gå igenom ditt personliga brev och byt ut jag-meningar mot något annat om möjligt, det finns många sätt att inleda meningar och stycken utöver ”jag”. Sälj dig själv men var lite ödmjuk.

Ge olika exempel

Ett personligt brev är tillsammans med ditt CV din presentation av dig själv så gör det mesta av det. Ge exempel på sådant du har gjort och de framgångar du nått med det. Är du exempelvis webbdesigner, berätta kortfattat om ett projekt och hur det togs emot av kunden. Eller om du är säljare, berätta om en produkt du ansvarat för och hur du lyckades sälja rekordmycket av den produkten. Står det säljare eller webbdesigner på ditt CV vill du ju också övertyga arbetsgivaren om att du är en BRA sådan. Detta är både ett tips och en stark rekommendation..

Avslutningen på brevet

Den här delen är inte den svåraste i ett personligt brev men ska givetvis ändå tas på allvar. Tänk på att det förmodligen är många som söker samma jobb som du och då är det små saker som gör skillnaden och får dig utvald. Avsluta helst ditt brev med en uppmaning. Det tyder på självförtroende och kan påverka läsaren att skrida till den handling du uppmanar om, exempelvis ”Jag ser fram emot att träffas och få berätta mer om mig själv och mina tankar om tjänsten. Med vänlig hälsning”. Se gärna vårt exempel för lärare och läs mer i vår karriärblogg.

Vanliga misstag och hur du undviker dem

INLEDANDE RADEN

Många, om inte de flesta, börjar alltid sina brev med att förklara att de söker tjänsten, ”Hej, mitt namn är Erik och jag söker ovan nämnda tjänst som rådgivare hos er”. Detta är ju rätt självklart för den som läser. Kom ihåg att du inte har många rader på dig att fånga intresset och förklara varför du ska ha jobbet. Du har heller inte så mycket plats att skriva då ett brev ska vara mellan ett halvt A4 och ett helt. Så, slösa inte med utrymme på intetsägande rader utan gå rakt på sak istället och se till att den raden är helt anpassad efter tjänsten du söker. Ett tips vi skrivit om ovan.

LÅT INTE DESPERAT

Ett bra tips är att alltid sätta dig in i läsarens situation när skriver ett brev. Denne vill veta varför du söker tjänsten, varför du söker dig till företaget och om du kommer vara ett vasst tillskott till deras personalstyrka. De är inte intresserade av din livs historia, dina problem på arbetsmarknaden eller att höra massa smicker. Deras jobb är ett läsa dina brev så du behöver inte tacka dem för det och deras uppdrag är att anställa nån som kan jobbet och skulle passa in i företaget. Så fokusera helt på det, att visa din vilja genom ett välformulerat personligt brev som är helt anpassat efter tjänsten. Det är att smickra, utan att smöra.

VANLIGA SLARVFEL

Slarvfel i personliga brev är ändå de vanligaste och de kan definitivt få din ansökan att hamna i papperskorgen. Vanliga slarvfel är att missa att ha med referensnummer om det krävs eller att inte ha med några kontaktuppgifter i det personliga brevet utan bara i CV:t. Stavfel och syftningsfel är också ett vanligt problem med ansökningar och som ger ett oseriöst intryck, som att du är intresserad men inte riktigt bryr dig tillräckligt. Kom också ihåg att inte särskriva. Särskrivningar är särskilt illa omtyckta bland många och kan definitivt förstöra dina chanser till jobbet. Så, gör gärna en checklista över dessa vanliga fel och kontrollera både en och två gånger innan du skickar din ansökan.

BERÄTTA VAD DU KAN

Och aldrig vad du inte kan. Se ditt personliga brev som affärsbrev där målet är att sälja en produkt där produkten är du själv. Då vill du givetvis endast berätta vad du kan och inte vilka kunskaper du inte besitter. Det behöver inte betyda att du är världsbäst på allt (inte heller en god idé) men ett företag anlitar garanterat en person som är bra på det tjänsten innefattar.

UNDVIK URSÄKTER

Ett vanligt misstag är att med för mycket detaljer förklara arbetslöshet, att kommer med dåliga ursäkter till den. Du har begränsat med plats i ditt brev och om det är nödvändigt att berätta om din arbetslöshet för att förklara en lucka i ditt CV, berätta då vad du lärt av den och hur du använt den tiden för att utveckla dig. Och du, arbetslöshet drabbar en stor del av befolkningen någon gång, visa att du inte skäms för den men att du inte trivs med den.

KLÄMKÄCKT – NO NO!

Det är bra att vara glad och positiv och det får du gärna ha som ton i ditt brev. Men, det får inte bli för barnsligt och klämkäckt. Ha aldrig med överdrivet klämkäcka hälsningsfraser eller avslutningsrader som hör bättre hemma i mail till familj eller vänner, så som ”Tjaba tjena, här är jag…” eller ”Ajöken, höres snart!”. Var gärna positiv men kom ihåg att vara professionell också.

Fler grymma tips på hur du skriver personligt brev

Undvik klyschor personligt brev

Undvik klyschor!

Naila avslutningen

Och så några vassa exempel….

ADMINISTRATÖR

Administratör - Personligt brev mall och exempel

LÄRARE

Personligt brev lärare

WEBBREDAKTÖR

Webbredaktör- Personligt brev mall

Starta eget istället?

Är du nyfiken på hur du startar eget istället för att ta en anställning någonstans? Då är det mycket att sätta sig in i för att kunna skapa en framgångsrik affärsverksamhet, både vad gäller själva verksamheten i sig och allt det ekonomiska och administrativa runt det. På startaegetinfo.se hittar du allt du behöver för att start och driva eget företag, en riktigt bra guide för att komma igång.